Project onderzoekscontainerProject onderzoekscontainerProject onderzoekscontainer

Project onderzoekscontainer

Een mobiel laboratorium bouwen vergt kennis en begrip van onderzoek. In een mooi samenwerkingsverband met Wageningen Universiteit (WUR) kan Fotein zich bewijzen: een brug slaan tussen praktijk en onderzoek. We hebben voor deze opdracht heel precies naar Food- en Biobased research (FBR onderdeel van WUR) geluisterd en zij naar ons, en het project daarna, in detail, in AutoCAD ontworpen.

Het laboratorium beschikt over 10 onderzoekcontainers, elk voor ongeveer 80 kg vers product, waarin het effect van conditionering onderzocht kan worden. Streeftemperatuur en -gascondities kunnen voor iedere container individueel ingesteld worden. De containers worden daartoe gekoeld met glycol in een koelsysteem dat speciaal voor dit doel werd ontwikkeld. Het lab heeft verder de beschikking over een voorkoel ruimte en een kleine testruimte voor kwaliteitsbepalingen.

De kracht van het lab is natuurlijk dat het in een 40-voet zeecontainer gebouwd wordt, en daardoor mobiel is. De container zal verhuurd worden aan laboratoria in de wereld die korte- of middellange termijn onderzoek willen doen. De container is uitgerust met een aantal nieuwe snufjes, zoals:

  1. Het genoemde zeer nauwkeurig glycol koelsysteem werkt met een zeer lage delta T die groente en fruit minimaal uitdroogt, maar dat indien nodig wel geschikt is om product in te koelen.
  2. Laag-bereik ethyleen meters (foto-akoestisch, of gas-chromatograaf), die automatisch het ethyleen niveau in de containers bepalen, maar ook ethyleen productie kunnen meten.
  3. Het nieuwste dynamische gas conditioneringssysteem (Advanced Control of Respiration, ACR) om de laagst mogelijke zuurstof waarde te bepalen tijdens de bewaring van appels, peren en kiwi’s.
  4. Het My Fruit sturingssysteem van Van Amerongen CA Technology dat zowel diagnostisch als sturingstechnisch het beste biedt. Het systeem is op afstand bestuurbaar, en waarden kunnen gevolgd worden middels de My Fruit App op een mobiele telefoon.

Bent u geïnteresseerd wat Fotein en Wageningen Food & Biobased Research voor u kunnen betekenen.

Laat het ons weten! Wij hebben 15 jaar internationale ervaring op dit gebied, en helpen u graag verder met uw ontwerp, metde bouw van een (mobiel) laboratorium of met de kennisbasis van Wageningen Food en Biobased research.

EFRO-subsidie pdf

Geïnteresseerd? Neem contact op

Fotein B.V.
Biezenwei 6
4004 MB Tiel
The Netherlands

Kamer van Koophandel: 65479513
BTW-nr.: NL856129318B01

+31 (0)344 - 670 587

info@fotein.com